MegaDuel.cz


 Recenze digitálního fotoaparátu Nikon D5300

Obsah:

Digitální zrcadlovka Nikon D5300 patří do rodiny pokročilých DSLR zrcadlovek určených pro amatérské a středně pokročilé fotografy. Základním prvkem fotoaparátu je obrazový snímač CMOS formátu DX (APS-C) o rozměrech 23.5 × 15.6 mm s rozlišením 24.2 MPix, který není vybaven antialiasingovým (AA) filtrem a nabízí tak zvýšený počet detailů v každém snímku. Vysokou rychlost zpracování včetně redukce šumu dále zajišťuje výkonný procesor EXPEED 4.

Recenze digitálního fotoaparátu Nikon D5300

Porovnat ceny na Heureka.cz | Koupit na Alza.cz

Pevné celoplastové tělo nabízí příjemnou ergonomii díky dostatečnému počtu užitečných ovládacích prvků. Svoje fotografie můžete snadno komponovat na výklopném a otočném 3.2" TFT displeji s rozlišením 1 037 000 body nebo pomocí optického hledáčku s dioptrickou korekcí, který je dostatečně velký i jasný a dokáže zobrazit 95% fotografované scény.

Nikon D5300 je vybavený kovovým bajonetem typu Nikon F s AF kontakty. Bohužel ale fotoaparát nemá ve svém těle vnitřní motor autofokusu, takže je vhodné využívat objektivy s vnitřním motorem AF, kterých je naštěstí na trhu dostatečné množství. Kromě objektivů Nikkor si jistě zároveň oblíbíte i konkurenční a cenově dostupné objektivy Sigma, Tamron, ale i mnohé další.

Snímač CMOS APS-C s rozměry 23.5 × 15.6 mm, 24.2 Mpix, Rozlišení 6000 × 4000 px, poměr stran 3:2, Objektiv bajonet typu Nikon F s AF kontakty, crop faktor 1.5x, Stabilizace obrazu zajišťují objektivy typu VR, Hledáček optický s dioptrickou korekcí, zvětšení 0.82x, Displej otočný 3.2" (8.1 cm) TFT LCD, rozlišení 1 037 000 bodů, Blesk vestavěný blesk, směrné číslo 12, Hot-Shoe patice, Rozhraní USB, HDMI, paměťová karta typu SD, Formáty JPG, RAW (fotografie), MOV, H.264 (video), Video Full HD kvalita 1080p (1920 × 1080 / 60 FPS), stereo zvuk, Rozměry 125 × 98 × 76 mm, Hmotnost 530 gramů, Baterie typu Li-Ion, kapacita 600 snímků, Obsah balení baterie, nabíječka, gumová očnice, popruh, základní software, návod k obsluze...

Při koupi digitální jednooké zrcadlovky Nikon D5300 je možné vybrat fotoaparát ve zvýhodněném setu s cenově dostupným objektivem např. Nikon 18 - 55 mm F/3.5 - 5.6 G AF-S DX VR II nebo objektiv Nikon 18 - 140 mm F/3.5 - 5.6 G ED VR, které mohou ocenit zejména začínající uživatelé digitálních zrcadlovek.

Nikon D5300 dokáže samozřejmě zároveň zaznamenat kvalitní video ve Full HD kvalitě 1080p (1920 × 1080) při 60 snímcích za sekundu včetně možnosti automatického nebo manuálního ovládání.

Recenze digitálního fotoaparátu Nikon D5300

Porovnat ceny na Heureka.cz | Koupit na Alza.cz

Mezi zajímavé funkce této digitální zrcadlovky patří automatické nebo plně manuální režimy expozice, motivové programy a speciální efekty. Zároveň je k dispozici integrovaný GPS přijímač, který umí zaznamenat přesné údaje o poloze přímo do vašich fotografií, ale také WiFi klient určený k bezdrátovému přenosu vašich snímků a videa nebo k dálkovému ovládaní ze smartphonu či tabletu. Dodávaný dobíjecí lithium-iontový akumulátor EN-EL14a může zajistit dostatek energie na přibližně 600 fotografií.

Celkové hodnocení zrcadlovky Nikon D5300

Před výběrem fotoaparátu Nikon D5300 důkladně prostudujte hodnocení a známé klady i zápory. Pokud vás nebudou zápory digitálního fotoaparátu výrazně omezovat, pak může tento produkt bez obav splnit vaše očekávání.

Klady:

  • poměrně kvalitní otočný TFT displej s nadstandardním rozlišením
  • velmi dobrá obrazová kvalita / vysoký dynamický rozsah snímače
  • vestavěná WiFi s dálkovým ovládáním a dostatečná rychlost ostření
  • kompaktní tělo a kvalitní video ve Full HD rozlišení 1080p s 60 FPS

Zápory:

  • pro použitá autofokusu je nutné využívat objektivy s AF motorkem
  • v režimu živého náhledu (Live View) je pomalejší rychlost autofokusu
  • zabudovaný GPS přijímač poskytuje nižší citlivost na příjem signálu
  • rozlišení obrazového snímače zvyšuje nároky na kvalitu objektivu

85%

Kvalita snímků83%
Hodnoceni kvality
Funkce / Ovládání88%
Hodnoceni ovládání
Výdrž baterie84%
Hodnoceni baterie

Aktuální cena a dostupnost

Při nákupu digitálního fotoaparátu Nikon D5300 využijte ověřené e-shopy, nebo oblíbené porovnávače nejnižších cen, kde lze spolehlivé internetové obchody a jejich ceny mezi sebou jednoduše porovnat nebo zobrazit hodnocení uživatelů.

  • aktuální cenu na trhu najdete v oblíbeném nákupním rádci Heureka.cz
  • pokud chcete mít produkt zítra doma, nakupujte v e-shopu Alza.cz
  • mezi spolehlivé i bezpečné internetové obchody patří také Mall.cz
  • další ověřené e-shopy lze najít ve srovnávači akčních cen Hledejceny.cz

Porovnejte Nikon D5300 s dalšími digitálními fotoaparáty

Vzájemně porovnejte základní vlastnosti, ale také důležité parametry digitální zrcadlovky Nikon D5300 s dalšími fotoaparáty. Na stránkách MegaDuel.cz tak jednoduše srovnáte všechny oblíbené fotoaparáty na trhu. Kromě porovnání foťáků najdete na stránkách i užitečné odkazy na recenze a testy.

Na stránkách Megaduel.cz zároveň také najdete porovnání dalších digitálních zrcadlovek oblíbené značky Nikon, které můžete jednoduše srovnat s dalšími fotoaparáty na českém trhu. Další zajímavé informace zaměřené na digitální fotoaparát Nikon D5300 najdete na našem blogu o spotřební elektronice.

Hledáte dárek pro blízké? Využijte rady, tipy nebo nápady a vyberte ideální dárek pro ženy, originální dárek pro může nebo oblíbený dárek pro děti.

Srovnání digitálních fotoaparátů

Témata / Fotoaparáty / Zrcadlovky / Nikon


Novější recenze / Starší recenze

Copyright 2012 - MegaDuel.cz, Všechna práva vyhrazena / O webu